Петък, Юли 19, 2024

География на Пасарел

Оценете тази статия
(6 гласа)

Долни Пасарел е село, удивително със своята природа. Това планинско селце е разположено в котловина на около 750м надморска височина. Флората и фауната тук изобилстват от видове. Селото е разположено на полегатия южен склон на Лозенска планина, която сама по себе си е част от Ихтиманска Средна гора и формира нейния край на югозапад до Софийско поле. Малката котловина в която е сгушено селцето е част от Панчаревския пролом на най-дългата река у нас Искър (368км). Панчаревският пролом разделя Плана и Витоша от Средна гора. Това е едно изключително панорамно дефиле, по което е прокаран пътят от София, през Долни Пасарел до Самоков, а селото е средната точка на 60 километровото трасе. Съвсем близо се намира и най-старият зимен курорт у нас Боровец. На височина от 1350м той датира от 1896г. с името Чамкория.

Непосредствено до селото се намират два изкуствени водоема – яз.Искър и яз.Пасарел(Пасарелско езеро). Яз.Искър до скоро беше най-големият язовир в България със свойте 640 милиона куб.м. водосбор, но не отдавна отстъпи първото място на яз.Цанков камък – 800 млн.куб.м. Пасарелското езеро е едно изключително красиво място, което наблюдавано от високите части на планината, пленява с вълшебните си гледки. Над езерото, от местността Църквище, се разкриват уникални гледки едновременно към Витоша, Рила, Плана и Средна гора.

Землището на селото се разпростира в две планини – Плана и Лозенска. Най-високият връх на Плана е вр.Манастирище 1338м., а на второ място е вр.Мухчел със своите 1326м. В Плана се намира и единствената хижа в землището на селото – хижа Пейова бука, страхотно място за отдих и почивка в свободното време. Освен хижата са  построени още няколко заслона по инициатива на местното население. По-големите реки извиращи от Плана и течащи към Панчаревския пролом, които се вливат в р.Искър, са Порколица, Планщица и Егуля. Лозенската планина е малко по-ниска, най-високият и връх е вр.Попов дял със своите 1190м., а след него се нареждат вр.Лалина могила 1188м и вр.Половрак 1182м.; вр.Шарбаница, който се намира непосредствено над самото село е с височина 1101м. Почти целият водосбор в югозападната част на Лозенска планина се оттича към с.Долни Пасарел. Най-големият водосбор е този на река Ракита, която в долната си част преминава през центъра на селото и се влива в Искъра. Останалите по-големи оттоци са Беларски дол, Русамски дол и Стражарски дол. В тази планина се намира и Пасарелският манастир „Св.св.ап. Петър и Павел”. Цялото землище на селото е изключително богато на планински извори с кристално чиста и вкусна вода. Удоволствието, което изпитва човек докато опитва водата на тези извори е несравнимо с нищо друго.

В Лозенската планина има няколко тракийски светилища и могили. По късно са построени няколко наблюдателни крепости – Равулското кале на вр.Калето, Еврейското кале на едноименния връх и крепостта Урвич; първите две се намират в землището на с.Долни Пасарел. Старият път от София за Самоков е минавал през с.Горни Лозен и планинския проход Влакове (името на прохода дошло от волските и конски впрягове, които извличали тежките товари по стръмния северен склон към прохода). От там пътят се спускал до село Долни Пасарел и продължавал по долината на р.Искър към Самоков. Проходът Влакове е много древен, като за това говорят от части останките на стар римски път.

Животинските видове в тази удивителна природа, заобикаляща селцето, са изключително разнообразни. От бозайниците се срещат сърни, диви свине, лисици, зайци, язовци, белки, видри, вълци и др. През зимата от Стара планина, през Лозенска и Плана, до Рила и Витоша е преходната територия за мечките. Минават през нашите планини, за да навлязат в дебрите на Балкана и величествената Рила. В землището на селцето се срещат изключително много видове птици, не правят изключение и грабливите птици. Непосредствено до селото се намира най-интересната природна забележителност на Лозенска планина, с причудливи скални форми, Гарванец. Тя е защитена местност, там гнездят много видове грабливи птици като мишелов, ястреб, сокол, а също така и гарван. Водосборът на тези планини е райско кътче за водните видове. От шаран, каракуда, сом, щука, кефал, бяла риба, костур, уклей, толстолоп в язовирите, може да стигнете до пъстърва и мряна в кристално чистите планински бързеи.

На връх Половрак сред малък парк е изграден паметник на въстаник от Хвърковатата чета на Георги Бенковски. В Стражарски дол, близо до селото, има паметна плоча на смелия български летец и национален герой кап.Димитър Списаревски, направил първия таран в авиационната ни история, спирайки бомбардировач летящ към София.

Накратко това е обликът на удивителното планинско селце Долни Пасарел, скрито в дебрите на девствената природа между Средна гора и Плана, но също така толкова близо до модерната столицата.

GPS координати N 42.541595, E 23.497625

Авторска статия на Георги Донечки

 

 

Search