Неделя, Юни 16, 2024

Никола Янев

Оценете тази статия
(6 гласа)

Никола Янев


Роден 1935 година в селско семейство в с. Долни Пасарел.

Основно образование получава в родното си място, а гимназия - в гр. Самоков. Завършва учителски институт през 1955 г. – квалификация прогимназиален учител. Висшето си образование завършва в Софийски държавен университет през 1963 г - специалност български език и литература. Има учителски стаж 43 години, от които като директор на 202 основно училище – с. Пасарел – 41 години.

Издал е книгите:

„Село Пасарел" – 1976 г.,

„В служба на народа" – 1980 г.,

„Съкровището на Ревуля" /легенди и предания/ 1992 г.,

„Нашенци се смеят" – 1994 г,

„Дивен свят" – разкази, 1999 г.,

„Пасарел" –ІІ издание – 2008 г. и

„Закъсняла среща" – разкази – 2011 г.


Книгите за село Пасарел са с много точни данни за историята, за географско положение на местности, за хора и цели родове, за нравите и обичаите, за развитието на образованието и търговията в годините. Книгите са художествено много добре оформени и са интересно четиво не само за местните жители.

В останалите книги често се прокрадват нещата от живота на селото преди и до момента на издаването им - успява в шеги и закачки да пресъздаде истински случки, а те да звучат приказно на читателя и слушателя.

Днес, когато има време за разходка, често ще го видите в центъра на селото /на площада/ в компания на поне 5-6 души, които го слушат в захлас.

Печатал е свой разкази, пътеписи, фейлетони и анекдоти в различни вестници и списания.

Всеки, който иска да се запознае с историята на нашето село и да усети духа му, задължително трябва да прочете тези книги.

Да пожелаем на Г-н Никола Янев да е жив и здрав и още дълги години да е сред нас, да отразява нашия бит и култура, да продължава да пише.

За контакти: чрез кметство с. Долни Пасарел -02 992 42 25 и 02 992 42 35

Книгите за четене могат да се намерят в библиотеката на Народно читалище „Просвета – 1929" – с. Пасарел.

Галерия със снимки

Search