Петък, Юли 19, 2024

Ревулско кале

Оценете тази статия
(6 гласа)

Ревулското кале е една от седемте известни крепости на Средна гора. На мъчнодостъпният връх Голяма Ревуля, с височина 1018м., намиращ се на 1 час път от село Долни Пасарел срещу течението на река Искър, се намират останките на това старо градище.

Ревулското кале е построено от местните селяни при непосилни условия на труд, та чак "дете в майка проревало". От тук народната памет извежда името на крепостта.

Изходен пункт за посещение на крепостта е село Долни Пасарел. Тръгва се от селото на изток, пресича се река Искър и се продължава по асфалтирания път за гр.Самоков. Следи се за отбивка вляво, която всъщност представлява старото шосе за Самоков, използвано до построяването на язовир "Искър", а по настоящем е пътят за Долнопасарелския манастир „Св.св.Ап. Петър и Павел". Пътят се вие по долината на Искъра, преминава покрай Еврейското кале и неусетно достига до манастира, от където върхът се изкачва първоначално по виеща се пътека на север, а по-късно без пътека в западна посока. Необходимо е особено внимание поради стръмния терен.

 

Авторска статия на Георги Донечки

 

GPS координати на крепостта - N 42.533146,  E 23.537887

Search