Петък, Юли 19, 2024

Пешеходен и велотуризъм

Оценете тази статия
(8 гласа)

         Средна гора и Плана – това е природата заобикаляща село Долни Пасарел. Две, не много високи планини, които предоставят уникални възможности за планинарстване. Лозенска планина, най-западната издънка на Ихтиманска Средна гора, е с височина 1190м. Плана, със своите 1338м., е малко по-висока. Те са с характерни заоблени била, като в Плана са по-силно изразени. Двете планини се разделят от река Искър и тук могат да се видят най-изразените стръмни склонове. Част от туристическите маршрути, тръгващи от дефилето на р.Искър, в началото са малко по-стръмни, виещи се по красиви и засукани пътечки из вековните букови гори, но не след дълго всички излизат към заоблените хълмове.

Село Долни Пасарел се намира на 750м надморска височина, т.е. най-голямата височина, която може да се изкачи в околностите, е на не повече от 500 – 600м. денивелация. Всичко това благоприятства възможността тези две планини да бъдат посещавани от групи и семейства с малки деца.

 

         Пешеходните маршрути, които тръгват от селото към двете планини, са няколко на брой:

 

- Долни Пасарел – лобно място кап.Д.Списаревскивр.Половрак – Лозенски манастир – с.Долни Лозен.

Най-панорамният връх в Лозенска планина е вр.Половрак 1182м., маршрутът до него е един от най-атрактивните и приятни в този район. Най-удобен за изкачване е именно от село Д.Пасарел, поради полегатия релеф от тази страна на планината. Южните склонове на Лозенска планина са много приятни и слънчеви. Този маршрут, от Д.Пасарел, през вр.Половрак, до с.Д.Лозен е с дължина около 4-5 часа. Предвид лекият и приятен терен препоръчваме комбинация на маршрута с лобното място на кап.Димитър Списаревски в местността Стражарски дол. Маршрутът може да бъде комбиниран и с вр.Лалина могила 1188м - финалната част от вр.Половрак да бъде насочена към вр.Лалина могила, а след това спускане към с.Горни Лозен.

 

- Долни Пасарел – Долнопасарелски манастир „Св.св.Ап. Петър и Павел”.

Изключително лек и панорамен туристически маршрут. От площада тръгнете на изток. В края на селото улицата навлиза в двора на бившето ТКЗС. От там по черен път преминавате покрай най-голямата природна забележителност на Лозенска планина – причудливите скални форми Гарванец. Не след дълго достигате до р.Искър. Пресичате я и продължавате по пътечка срещу течението, която се включва към черен път, който е старото шосе София - Самоков. След около 40 мин. стигате до манастира, който е на отсрещния бряг на реката. Има и туристическа маркировка - една синя черта между две бели. Непосредствено над манастира се намира вр.Калето. За по-тренираните е идеална възможност да си доставите удоволствието от изкачване по стръмен скалист терен, докато някой съмишленик подготвя манастирската трапеза. По-опитните планинари могат да опитат маршрута Долни Пасарел - Долнопасарелски манастир - Русама - с.Габра. Продължавате от манастира на север, по тясна, не много стръмна пътека, не след дълго включваща се на черния път край местността Русама и след още около 2 часа достигате село Габра.

 

- Долни Пасарел – хижа „Пейова бука”.

Има много възможности за изкачване на този маршрут, но маркираните с изходна точка Д.Пасарел са само два. Едната пътека тръгва от Искърския мост на входа на селото с маркировка бяло/синьо и бяло/червено, включително и указателни табели и е с дължина 90 мин. А другият маршрут стартира директно от главното шосе, в дясно, преди да достигнете входа на селото. Като пътувате от София – 300-400м. по шосето, след като подминете ВЕЦ Пасарел, се открива малка и стръмна полянка. Полянката е разделена на две от планински поток – Катарев дол, който в летните горещини пресъхва. Тъй като от двете страни на потока има пътеки, вие тръгвате от лявата страна – това е маркираната пътека. Маркировката е с две ивици бяло/черно, включително и указателни табели, дължината на маршрута е 60 мин. Трета възможност е немаркираният маршрут от автобусната спирка на Пасарелско езеро. От там по асфалтов път започва изкачване посока заслон „Саво”, не след дълго пътят преминава в черен и така до заслона. След „Саво” продължавате по черен път към заслон „Рай”. Малко преди да достигнете „Рай”, пътят се разклонява, има и указателна табела - наляво е черен път към хижа „Пейова бука” на разстояние около 50мин., а направо, след само 400 метра, достигате самия заслон „Рай”, където може да отпочинете и да си налеете студена изворна вода. Този туристически маршрут – Пасарелско езеро – заслон Саво - заслон Рай – х.Пейова бука е с дължина около 3 часа и връщането чудесно може да се комбинира през някоя от по кратките пътеки спускащи се обратно към Долни Пасарел. Ако пък изберете кратките маршрути за подход към Пейова бука, по-опитните планинари могат да продължат към с.Долни Окол, с.Плана или с.Железница.

с.Д.Пасарел – Пейова бука – с.Долни Окол – 3 часа;

с.Д.Пасарел – Пейова бука – с.Плана – 5 часа;

с.Д.Пасарел – Пейова бука – с.Железница – 6 часа.      

        

         Това са само част от планинските туристически маршрути, които могат да бъдат направени дори от начинаещи и неопитни туристи. При наличие на достатъчно опит и увереност, туристите биха могли да си съчетаят още много допълнителни и приказни обиколки из околностите на село Долни Пасарел. Съвсем наблизо е крепостта Урвич. Група с опитен водач би могла безпроблемно да съчетае маршрута Урвич – Ловна хижа – лобно място кап.Д.Списаревски – с.Долни Пасарел или в обратния ред.

За повече информация разгледайте нашите забележителности.

 

Веломаршрути из района на село Д.Пасарел, Плана планина и Лозенска планина:

* веломаршрут Пасарел - Пейова бука

* веломаршрут Половрак

* тук може да намерите още веломаршрути за района на Плана и Лозенска планина


Насладете се на галерията ни.

 

Авторска статия на Георги Донечки

 

 

Search