Петък, Юли 19, 2024

Еврейско кале

Оценете тази статия
(6 гласа)

Еврейското кале е стара крепост на едноименния връх с височина 810м. Въпреки, че този връх се пада на територията на Плана, той е свързан пряко с историята и маршрутите в Лозенска планина. Той се издига над големия меандър на река Искър до местността Загазье. На него има останки от градеж. Предполага се, че е имало крепост, която е била построена във връзка с крепостите Урвич и Равуля, при което една от версиите е, че тази крепост е подарък на съпругата на царя, която е била с еврейско потекло.

От Еврейското кале се откриват великолепни гледки - на югозапад към връх Загазье, на североизток към връх Голяма Равуля с крепостта Равулско кале, към долината на р.Искър към язовира и вътрешността на планината. От източната страна на върха, към река Искър, се спускат отвесни скали, които впечатляват със суровия си изглед. Върхът е покрит с нискостеблена гора, храсти и иглолистни дървета, като от източното му подножие има по-голям блок иглолистна гора.

Маршрутът за посещение е същия като този на Равулското кале, с тази разлика, че е по-къс. Тръгва се от селото, пресича се река Искър и се продължава по асфалтирания път за гр.Самоков. Следи се за отбивка вляво, която всъщност представлява старото шосе за Самоков, използвано до построяването на язовир "Искър", а сега води до Долнопасарелския манастир. Така неусетно се достига до голям десен завой, от ляво на който се издига едноименния връх. Не може да се обърка, защото в района това е единственото възвишение между пътя и река Искър.

 

Авторска статия на Георги Донечки

 

GPS координати на крепостта - N 42.528936,  E 23.531935

Search