Петък, Юли 19, 2024

Пасарелско езеро

Оценете тази статия
(17 гласа)

Пасарелското езеро или яз.Пасарел, както е официалното му наименование, е едно много красиво кътче непосредствено до село Долни Пасарел. Това е малък изкуствен водоем на река Искър, изграден в Панчаревския пролом между Плана и Лозенска планина. Той е част от хидроенергийно съоръжение и служи за изравняване на водите изпускани от ВЕЦ Пасарел. Езерото е вододайна зона и риболовът, както и къпането са забранени. Но е едно прекрасно място за разходка и пикник.

Приблизително в средната му част е изграден въжен мост, той свързва шосето със северната дъга на езерото, където е и вилната зона. На шосето до моста има спирка на автобус № 3 от градския транспорт, както и място за паркиране на автомобили. До северната страна може да се стигне и с автомобил, пътят минава през селото, след това предстоят около 2км черен път и езерото се открива пред вас като на длан.

От север е заобиколено с прекрасна горска пътечка от където може да наблюдавате различни видове риба плуваща на спокойствие дори до самия бряг. Човек може да се наслади на истински релакс в свободното си време. В района има изключително приятни ресторанти и места за пикник; в съчетание с красивата природа бихте могли да си спретнете чудесен уикенд само на 15км от забързаната и напрегната столица. В околностите над езерото се простират полегати зелени поляни сред борови и широколистни гори, където се разкриват типичните красиви гледки на Средногорието. Едновременно може да наблюдавате на запад Витоша, на юг Плана, на югоизток Рила, а в ниското, като на длан, прекрасното Пасарелско езеро. На север от езерото, само на 20мин., се намира паметният кът и лобно място на Националния герой кап.Димитър Списаревски. Там са изградени пейки, маси, беседка и е едно чудесно място за пикник през уикенда.

GPS координати на Пасарелско езеро - N 42.552723,  E 23.484412

Насладете се на нашата галерия.

 

Авторска статия на Георги Донечки

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Search